Zonnestroom breekt opnieuw records, maar het net kan het niet bijbenen

zonnestroom

Op 21 juni – de langste dag van het jaar – leverden Nederlandse zonnepanelen rond het middaguur 22 GW; de vraag lag toen op slechts 13 GW. Het overschot (circa 22 GWh) moest grotendeels worden afgeschakeld (curtailment). 


Onbenutte potentie: 8,3 PJ weggegooid

In het tweede kwartaal van 2025 werd 8,3 petajoule duurzame elektriciteit niet benut doordat installaties werden terug- of uitgezet. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 800.000 huishoudens

  • De virtuele elektrolyser van Entrance had in de eerste helft van 2025 834 uur goedkoop kunnen draaien – 125 uur meer dan een jaar geleden – als het overschot was benut voor groene waterstof. 

Negatieve prijzen nemen een vlucht

De overproductie vertaalt zich in een recordaantal 408 uur met negatieve stroomprijzen in slechts zes maanden; een groei van 75 % t.o.v. dezelfde periode in 2024. solarmagazine.nl


Opslag en flexibiliteit komen op stoom

OntwikkelingCijfers 2025Toelichting
Batterijmarkt↗ van < 0,5 GWh naar 1,5 GWh nieuw in één jaarVooral grootschalige systemen (900 MWh); rest achter-de-meter. 
MegaprojectGIGA Leopard (Delfzijl) – 300 MW / 1 200 MWh, € 300 mln financieringBeoogde oplevering 2027. 
BeleidSubsidieplicht voor batterijen bij zonneparkenvanaf 2025, budget € 257 mlnPilot moet 160–330 MW aan extra opslag opleveren. 

Netversterking in uitvoering

TenneT versnelt meerdere 380 kV-projecten. Een nieuw bovengronds tracé Maasbracht – Eindhoven doorloopt nu de MER-fase; het extra ‘elektriciteitssnelweg’-vermogen is nodig vóór 2030 om zonnestroom uit Limburg en Oost-Brabant af te voeren.


Elektriciteitsmix Q2 2025 (met afschakeling)

  • Zon: 35,5 %
  • Wind (land + zee): 26,1 %
  • Biomassa & waterkracht: 5,2 %
  • Fossiel: 33,2 %
    Zonder curtailment was het aandeel duurzame opwek 2,4 procentpunt hoger geweest. 

Wat betekent dit?

  1. Opslag versnellen – Batterijen en elektrolysers bewijzen economisch nut op momenten met (ultra)lage of negatieve prijzen.
  2. Vraag flexibiliseren – Industrieel pieknetten en dynamische tarieven voor huishoudens helpen overschotten opzuigen.
  3. Net uitbouwen & verzwaren – Structurele congestie vraagt om snellere vergunning- en bouwprocedures voor hoog- en middenspanningslijnen.
  4. Markt- en subsidievernieuwing – Het kabinet werkt aan correctiefactoren in de SDE++ en nieuwe prikkels voor flexibiliteit om ‘dubbele straf’ bij negatieve prijzen te voorkomen. 

Kortom: Nederland loopt wereldwijd voorop in zonnestroom, maar het record van 22 GW legt pijnlijk bloot dat productie harder stijgt dan transport, opslag en vraag. Zonder structurele flexibiliteit zullen records vooral nieuwe pieken van afschakeling opleveren.

Loopt uw energiecontract af? Voorkom hogere kosten en bespaar direct!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven