Massaclaim tegen energiebedrijven van start

massaclaim

Massaclaim tegen energiebedrijven van start: ‘Klanten duizenden euro’s te veel betaald’

Zes grote energiebedrijven, waaronder Vattenfall en Eneco, ontvangen dinsdag een dagvaarding vanwege het vermeend onterecht verhogen van tarieven bij variabele energiecontracten. De Stichting Eerlijke Handelspraktijken eist namens gedupeerde klanten compensatie voor bedragen die zij sinds 2017 te veel zouden hebben betaald.

De voorbereiding van deze rechtszaak loopt al enige tijd, maar heeft nu extra kracht gekregen door de steun van twee internationale procesfinanciers. Deze financiers, Omni Bridgeway en Nera Capital, dragen de juridische kosten van de procedure. Gedupeerde consumenten kunnen zich kosteloos aansluiten bij de claim, die op basis van no cure no pay verloopt. Dit betekent dat deelnemers alleen betalen als er daadwerkelijk compensatie wordt uitgekeerd, waarvan een deel naar de financiers zal gaan.

Niet alleen Vattenfall en Eneco worden geconfronteerd met deze claim, maar ook Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis zullen worden gedagvaard. De Stichting Eerlijke Handelspraktijken schat dat de bedragen per huishouden kunnen oplopen van honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het individuele energieverbruik en de contractduur.

De kwestie draait om tussentijdse prijsverhogingen bij variabele contracten sinds 1 april 2017. Hoewel energiebedrijven contractueel het recht hebben om tarieven aan te passen, zijn de verhogingen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne bijzonder frequent en fors geweest. Dit leidde tot vragen over de wettigheid van dergelijke aanpassingen volgens Europees consumentenrecht.

In maart van dit jaar stelde het Amsterdamse gerechtshof dat energieleverancier Vattenfall inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld door tussentijds tarieven te verhogen. Volgens het hof is het wijzigingsbeding, dat deze prijsverhogingen toestaat, oneerlijk en daarmee juridisch ontoelaatbaar.

Esther Janssen, voorzitter van Stichting Eerlijke Handelspraktijken, benadrukt het belang van deze uitspraak: “De beslissing van het gerechtshof maakte duidelijk dat de gehanteerde voorwaarden oneerlijk en daarmee onrechtmatig zijn. Met deze dagvaarding zetten we nu officieel de volgende stap in het juridische traject.”

Vattenfall heeft eerder aangegeven het niet eens te zijn met de uitspraak van het hof. Volgens het bedrijf staat in de algemene voorwaarden duidelijk aangegeven dat tarieven kunnen variëren gedurende de contractperiode, afhankelijk van marktontwikkelingen zoals fluctuaties in de groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit.

De stichting wordt juridisch bijgestaan door de gespecialiseerde advocatenkantoren Finch Dispute Resolution en Lemstra Van der Korst.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven